Интерактивни дисплеиПод наименованието интерактивни дисплеи са поставени няколко вида устройства, базирани на различни технологии. Накратко, всички те представляват сензорни екрани, които функционират като част от система, включваща компютър и проектор. С помощта на проектора, изображението, изведено на работния плот на компютър се проектира на повърхността на интерактивния дисплей.

Принцип на работа

Ползвателят има възможност да работи с изображенията, проектирани върху сензорния дисплей – да прави промени и маркировки. Всички промени се записват в съответните файлове на компютъра и могат да бъдат запазени и по-късно редактирани, както и презаписани на външен носител. В този случай мултимедийният екран функционира в качеството на устройство за въвеждане на информация.

Използвани в процес на обучение, интерактивните дисплеи позволяват да се активират зрителните, слуховите и кинестатичните системи на човека, благодарение на което новата информация се усвоява много по-добре. Мултимедийният дисплей може да се управлява както чрез специален стилус, така и чрез докосване с всякакви предмети, в това число и с пръсти.

Начинът на управление зависи от технологията, на която е базиран дисплеят – електромагнитна, резистивна, инфрачервена. Комуникацията между дисплея и компютъра би могла да се осъществи чрез кабел и безжично, а стилусът и пръста могат да действат като мишка.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Към настоящия момент интерактивните и мулти-тъч дисплеи се използват активно в различни области на живота – най-често в учебния процес в училищата като средство за компютърно представяне на уроците. Също така са отлично приложими в тренировъчни и обучителни центрове, в офиси и в зали за конференции и преговори.

Електромагнитни дъски

Основен принцип на действие на интерактивните монитори включва два компонента – цифрова мрежа и цифрова писалка. Цифровата писалка съдържа ретранслатор, който излъчва електронни сигнали. Когато писалката влезе в контакт с работната повърхност на цифровата мрежа, този сигнал причинява електронен контакт, който се предава на компютъра.

Сигналът съобщава на компютъра местоположението на писалката по повърхността на цифровата мрежа в координати Х и У. Точността на въвеждане се контролира от разпространението или ширината на сигнала, излъчван от цифровия стилус, и плътността на линията в основата на цифровата мрежа. Електромагнитните дисплеи предоставят на потребителите различна точност на въвеждане, равна или по-добра от точността, получена с компютърна мишка.

Резистивни (сензорни) монитори

Резистивните интерактивни екрани са съставени от твърда основа и еластично лицево покритие. Обраната страна на лицевото покритие и горната част на твърдата основа са покрити с резистивен материал. При нормални условия резистивните повърхности са разделени от тънка въздушна междина.

Когато възникне контакт с лицевата работна повърхност, луменът се затваря, регистрирайки точното местоположение на точката на допир. Този аналогов сигнал се преобразува в сериен поток от данни и след това се изпраща на компютър за по-нататъшна обработка. Резистивната технология ви позволява да използвате пръста си, стилуса, както и друг предмет за управление на устройството.

Инфрачервени

При инфрачервените монитори след докосване на екрана оптически се прекъсват хоризонталните и вертикалните невидими инфрачервени лъчи. Масивът от лъчи се формира от линии на миниатюрни инфрачервени светодиоди. Срещу всяка от тези линии има линия от фотодетектори.

Всички компоненти (LED и фотодиодни ленти) са разположени в рамката на дисплея. За разлика от резистивните, IR- Touch екраните не използват крехки полупрозрачни сензорни покрития. Драскотини, мръсотия, пукнатини и дори повреди няма да повлияят на работата на интерактивния инфрачервен монитор.

Оптична технология на цифрови камери

Оптичната технология се основава на използването на две / четири цифрови инфрачервени камери, разположени в ъглите на дисплея. Те проследяват маркер или друг обект, като пръст, движещ се по повърхността. Контролират се от всеки непрозрачен предмет, включително молив и ръка в ръкавица.

За разширение на функционалността на интерактивни сензорни дисплеи производителите предлагат богата гама съвместими аксесоари. Сред тях са: (PC модули) с поддръжка на стандарта OPS (Open Pluggable Specification), Акустични системи и Стилуси. Стилусът за сензорни екрани с оптична технология позволява да се поддържа чиста повърхността на екрана за дълго време, което е особено важно за интерактивните устройства в заседателни зали, където много потребители систематично работят с оборудването.