Интерактивни дъскиСамо преди 10 години с появата си интерактивните дъски бяха възприемани като чудо на технологичния процес. Много малка част, и то предимно частни образователни институции, можеха да се похвалят с такова оборудване, но днес те са масово явление в държавните училища. От модерна играчка, тази технологична разработка се превърна в неизменна част от образователния процес. На българския пазар са добре представени разработките на Avtek и Turning Technologies.

Принцип на работа и предимства

Когато компютърът и проекторът са свързани към интерактивна дъска, пред учениците и учителя се откриват напълно различни възможности. С помощта на стилус или пръст, докосвайки повърхността на дъската, ученикът става не просто участник в процеса, а го насочва и ръководи.

За да решите някои нестандартни задачи, трябва да имате определени знания и специален софтуер. Когато обаче става въпрос за такива прости операции като отваряне на файл на компютър, стартиране на приложение, достъп до Интернет, не се изискват специални умения. Принципът на работа на сензорния борд е прост, а интерфейсът е интуитивен. Дори учениците от началните училища нямат затруднения да използват интерактивните технологии.

Като част от учебния процес интерактивната дъска осигурява следните предимства:

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ
  • Ефективна визуализация на материала (нагледност), с който можете да си взаимодействате;
  • Възможност за създаване на свой собствен стил на презентация (за учителя);
  • Широка гама от допълнителни функции.

В допълнение към решаването на стандартни задачи, учениците могат да запазят или отпечатат всички материали, използвани при работа с интерактивната дъска. Така след това те ще могат да ги анализират отново у дома за затвърждаване на наученото, за да работят върху следващите уроци, да изучават темите които са преминали в пропуснатите уроци (например поради болест) или просто за да проверят собствените си знания.

Мисия и възможности

Имайки предвид съвсем крехката възраст на интерактивната дъска, нейните реални и потенциални собственици все още не могат напълно да определят реалната ѝ стойност като инструмент. Новите технологии често са плашещи и съмнителни. Случаят с интерактивните дъски обаче не е такъв.

Когато в подхода за решаване на ежедневните проблеми има креативност и желание за научаване на нещо ново, съществува реална възможност да се справим с трудните задачи по-бързо и ефективно. В настоящия момент интерактивни дъски се използват в много училища и други образователни институции.

Те се използват успешно от учители по математика и физика, чужди езици и биология. Благодарение на интерактивната технология процесът на обучение става по-забавен. Ученикът не трябва да бъде принуждаван, той се интересува и го прави по собствена воля. За учителя процесът на планиране и провеждане на урока е опростен, става възможно да се контролира темпото на преподаване.

Днес интерактивните дъски се използват по различни начини: в демонстрационни класове (презентации), за активно включване на учениците в учебния процес, за ​​увеличаване степента на възприемане на материала.

Това са само малка част от възможностите, които използването на интерактивни дъски отваря в процеса на обучение. Педагозите и учителите тепърва започват да експериментират в тази посока. Скоро те ще могат да оценят предимствата на този инструмент и училищното образование ще достигне съвсем ново ниво.