Бумът на посегателствата над частна и обществена собственост в световен мащаб доведе до усъвършенстване на охранителната техника. Днес не можем да говорим за охранителна апаратура, а за интелигентни системи за сигурност, които са изключително надеждни, лесни за управление и най-вече – невъзможно е да бъдат манипулирани от крадците. Ако трябва да говорим за бъдещето на охранителната техника, то интелигентните разработки са именно това.

Какво представляват охранителните системи с интелект?

умни охранителни системиПод ‘’интелигентни’’ възприемаме онези охранителни системи, които са последни разработки в сферата на технологиите и електрониката. В по-голямата си част, те са съвкупност от компоненти, управлявани от общ софтуер, покриващи широк периметър на охрана. Целта на разумната охранителна техника е да ни помогне да защитим своята частна собственост и бизнес активи от посегателства или злоупотреби.

Ако трябва да обобщим накратко, какво точно представлява техниката, притежаваща интелект, то най-общо, това са автоматизирани системи, които чрез предварително въведена програма осигуряват контрол на достъпа до различните части от сградите – жилища, жилищни блокове, бизнес и административни сгради, производствени и търговски помещения и др.

Кои са видовете интелигентни охранителни системи

Видовете системи от този тип са много и различни като метод на охрана. Те могат да се използват самостоятелно или  обединени в единна охранителна мрежа, като броят на отделните компоненти зависи от желанието и нуждите на всеки обект. Принципът, по който се избира броят на системите в една мрежа е ясен – колкото по-ценни са активите, нуждаещи се от защита, толкова по-съвършена и скъпа е системата.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Системите, които могат да участват в общата охранителна мрежа на даден обект са:

Камери за видео наблюдение

Модерните разработки при охранителните камери ни позволяват спокойно да ги причислим към ‘’Интелигентните’’ системи за сигурност. Съвременната апаратура за видеонаблюдение е толкова съвършена, че може чрез предварително програмиране да извършва автоматично всяка операция – да се задейства при сигнал за опасност, да проследи конкретен обект или участък и да активира записващото устройство, след което да изпрати записа на отговорните лица по и-мейл или на друг електронен адрес.

Бариери

Свикнали сме да възприемаме бариерите като архаични механични препятствия, но модерните разработки при този тип охранителна техника ги правят наистина разумни. Чрез специален софтуер, една бариера може да се автоматизира напълно. Без човешка намеса, тя може да осъществи строг пропускателен режим в обекта, в който е монтирана. Съвременните бариери се задействат чрез електронни карти и чипове, а в някои случаи са снабдени и с устройства за самотаксуване, като пропускането става след заплащане на определената такса.

Биометрични системи и картови четци

Могат да се монтират върху входни врати, асансьори и различните части от сградите. Целта е с помощта на биометричните системи да се осъществи контролиран достъп в сгради с различно предназначение, като само оторизирани лица могат да преминат охраняваната зона след идентификация чрез електронен ключ или биометрични данни – пръстов отпечатък, ирисово или гласово разпознаване.

Можем ли да се доверим напълно на интелигентните системи за сигурност?

Спокойно можем да кажем, че на охранителната техника с интелект можем да се доверим напълно. При разработката на всички интелигентни системи за сигурност са предвидени различни аварийни ситуации, предотвратяващи грешки в системата, които биха могли да затруднят нейното ползване. В същото време, софтуерните разработки свеждат до минимум възможността за манипулиране и обезвреждане на охранителната система.