Функцията Store HeatmapМагазините, помещаващи се в големи търговски центрове с натоварен трафик като молове и търговски центрове имат очевидно маркетингово предимство пред малките търговски обекти. Собствениците на магазини плащат високи наемни цени на квадратен метър за премиум локации, поради което са принудени да увеличат максимално своите продажби. За тази цел може много да помогне приложението Store heatmap на някои камери за наблюдение.

За да разберем защо е необходимо да се инвестира в анализ чрез функцията Store heatmap, ще разгледаме някои интересни факти за търговията на дребно, а именно:

  • Купувачите, насочващи се към даден магазин в 80% от случаите не се влияят от каквато и да е маркетингова дейност, извършвана чрез традиционни или дигитални канали;
  • 75% от решенията за покупка се вземат на място в магазина;
  • Посетителите на даден магазин в голямата си част посещават само 20% от неговата площ;
  • В 25% от общата площ на търговския обект се извършват 80% от продажбите.

Предимства на технологията

heatmap в магазинPHeat инструментът, който RetailFlux предлага, е топлинна карта, която събира значими данни за купувачите в магазините. Въпросният тул проследява и анализира всеки купувач през целия ден, подавайки на собствениците на магазини и мениджърите данни за поведението на купувачите в зоната, която са посетили и времето, което са прекарали там.

Тези данни се събират и стават достъпни чрез платформата на CloudFlash в RetailFlux в защитен формат с лесни за разбиране графики, цифри и карти. Това означава, че на няколко места едновременно картата може да се управлява дистанционно по всяко време на деня и навсякъде.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Предимствата на този вид Store heatmap включват маркетингова интелигентност, базирана на поведението на купувачите в реално време. По този начин се извежда теорията от маркетинга, предоставяйки ценни данни на мениджърския екип, чрез които той да вземе по-добри маркетингови решения.

Макар Heat Map да не е форма на традиционен или цифров маркетинг, технологията е силен маркетингов инструмент. Той се интегрира по прост начин към системата за видеонаблюдение и камерите в магазина. Данните могат да бъдат експортирани в Excel, PDF и общи графични формати. Интерфейсът на системата може да бъде достъпен през десктоп, лаптоп и мобилни устройства.

heatmap диаграмаНачинът на отчитане е много прост. Картата показва броя на клиентите , филтриран по предпочитани времеви рамки (дневно, почасово и т.н.) в определени сектори на търговския обект. Топлинната картата възприема времето за престой като положително впечатление от страна на клиентите, посочвайки колко е гореща или студена дадена зона. Анализът включва и времето на престоя.

Ежедневният преглед на анализите показва ясно на управителя на магазина кои са предпочитаните от клиентите сектори и кои не успяват да спечелят вниманието на купувача. За да се получи максимална яснота кои са привлекателните за клиентите щандове и секции могат да се добавят специфични филтри за по-задълбочено проучване.

Целта на настоящия материал не е да обяви дигиталния маркетинг за мъртъв, защото много от физическите магазини имат и силно онлайн присъствие, което се нуждае от дигиталните средства за реклама. Намерението е просто да се обясни на собствениците на физически търговски обекти, че трябва да направят една много важна и не особено скъпа инвестиция, каквато е интегрирането на Store heatmap в системата за видеонаблюдение.