двр на топ ценаС масовото навлизане в употреба на цифровите системи за видеонаблюдение, днес за съхранение на заснетия материал се използват и съответните записващи устройства. DVR и NVR видеорекордерите са тези, налични към всяка съвременна система за видео охрана. Различното при двата модела записващи устройства е, че при DVR системите камерата пренася информацията директно към записващото устройство, където тя се съхранява на хард диск с определен капацитет, докато при NVR моделите сигналът се пренася не само към рекордера, но и към цялата налична мрежа и може да се наблюдава на компютър или друго, свързано към интернет устройство.

Разликата между двете записващи устройства се открива и в самите им наименования – DVR (Digital Video Recorder) означава цифров видеорекордер, докато NVR (Network Video Recorder) значи мрежово позиционирано устройство. По-модерни и функционални като работа са NVR рекордерите, което подсказва, че те са и по-скъпи. Потребителите, залагащи на DVR на ниска цена, обикновено ги избират, за да спестят пари, купувайки евтини модели със съмнително качество от още по-съмнителни търговци.

Оправдан ли е рискът от покупката на dvr на ‘’изгодна’’ цена?

Ако не можете да си позволите модерна и скъпа система за видеонаблюдение, то поне изберете опростен модел, покриващ основните критерии на лоялната търговия и производство. Така избягвате риска да получите напълно нефункционално устройство, което ще компрометира работата на цялата система.

Записващото устройство е един от най-важните компоненти от този вид охранителна техника и ако неговото качество е слабо, то и самото видеонаблюдение ще бъде напълно посредствено. Когато рекордерът не изпълнява своята основна задача, вие няма да можете да направите преглед на записите от камерите или да съхранявате по-голямо количество видео запис.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Кой е най-големият риск, на който се излагате, избирайки евтин DVR?

Рискът, който ви грози най-сериозно при употребата на евтино цифрово записващо устройство е хакерска атака върху вашата система за наблюдение. Последните данни показват, че около 46 000 интернет достъпни дигитални видео рекордера са били жертва на хакерски атаки в различни точки на света. Според проучвания на специалисти, всички тези устройства страдат от една и съща уязвимост – работят с една и съща, предварително кодирана потребителска парола, която освен всичко останало не може да бъде променяна.

Използването на фабрично кодирана парола и скрит акаунт за поддръжка е практика, използвана преди повече от 10 години, когато защитата на системата за охрана не е била сред приоритетите на производители и потребители. Това вече не е така, защото системите за видеонаблюдение навлизат масово в домове и бизнес обекти, а никой не иска случайни лица да получават достъп до заснетото от видео камерите. С тях обикновено охраняваме своето ценно имущество и близки хора, именно от зложелатели и нежелани натрапници.

За съжаление, не малко китайски производители продължават да произвеждат пълни комплекти системи за видеонаблюдение, страдащи от същата уязвимост на атаки. DVR устройствата разполагат с WEB-базиран интерфейс, чрез който потребителят може да наблюдава записите, заснети от камерите, да контролира и управлява записването и системните настройки, включително Pan, Tilt, Zoom (PTZ) функцията на камерите. Получавайки достъп до вашето записващо устройство, хакерът си осигурява пълен контрол над цялата система за видеонаблюдение.

Ако не искате да осигурите на крадци и недоброжелатели пълен контрол над своята охранителна видео система, то не пестете средства при покупката на записващо устройство. Ниската цена ще ви коства много и като качество и ефективност на наблюдението и като защита срещу хакерски атаки. Непременно се уверете, че dvr-ът, който купувате има опция за смяна на паролата и ъпгрейд на потребителския интерфейс към следващите версии.