Интеркомите или домофоните, както са познати у нас се използват отдавна в по-големите жилищни сгради. Те дават възможност за безпроблемна комуникация между посетителите и живущите в дадена сграда, чрез натискане на бутон от разположеното на входа домофонно табло.

В продължение на дълги години комуникацията чрез интерком беше единствено вербална, но днес с помощта на модерен домофон с камера, всеки собственик на жилище в сградата може да наблюдава своя посетител от удобството на своя дом, без да се налага да влиза в директен контакт с него. Видеодомофонните системи са не само огромно удобство, но и възможност за по-качествена защита на частната собственост и личното пространство.

Какво представлява модерната видеодомофонна система?

видеодомфон с камераВъзможностите на един домофон с камера са почти неограничени. Освен пряка комуникация с посетителите, собствениците на апартаменти в жилищните блокове могат да осигурят и безпроблемен пропускателен режим до вътрешността на сградата само с натискането на един бутон, разположен върху домофонната централа.

Много от модерните видеодомофони са обвързани с вградена във входното домофонно табло система за контрол на достъпа и по този начин входната врата може да бъде отключена от дистанция, стига за целта да е налична система за безконтактно отключване. Това, освен комфорт на обитателите на сграда осигурява и по-висока степен на сигурност и по-прецизен контрол над преминаващите. Този вид системи за сигурност дават възможност за запазване на данните за всички събития, т.е. за всяко отключване на входната врата, като по този начин може да се търси персонална отговорност в случай на инциденти.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Видеодомофонните системи могат да бъдат многоабонатни или едноабонатни. Те могат да се използват както в жилищни блокове и кооперации, така и в офис сгради, а също и в къщи, вили и други постройки, към които достъпът е ограничен и контролиран. Домофоните с камера могат да бъдат обикновени апарати, но могат да представляват и бронирани входни домофонни табла с обикновена или скрита (иглена) камера с възможност за нощно виждане.

Системите от втория тип дават много повече сигурност и възможност за безпроблемно използване дори при опит да бъдат умишлено повредени, манипулирани и неутрализирани. Този тип домофони са по-скъпи, но и по-предпочитани в райони с висока престъпност или в сгради, където се прилага висока степен на контрол на достъпа.

Мониторът за видеокомуникация може да бъде с различна големина, а също да предлага чернобяло изображение или цветна картина. Тези системи предлагат възможност за отваряне на електромагнитен насрещник, т.е. отключване на входната врата, а също и включване на стълбищното осветление или други операции, в зависимост от конфигурацията на системата.

Едно от най-големите предимства на съвременния домофон с камера е вандалоустойчивото домофонно табло, разположено обикновено непосредствено до входа на сградата. Както знаем, повечето интеркоми в по-старите блокове не функционират от години, именно поради умишлено повреждане от страна на деца или недоброжелатели. Високата степен на защита при модерните системи гарантира тяхната дългосрочна и безпроблемна работа.

Скритата камера на видеодомофона ви дава едно сериозно предимство пред хората, стоящи пред входа на вашия дом – те не знаят, че ги виждате, което ви позволява да парирате успешно опитите на нежелани посетители да преминат прага на вашия блок, офис сграда или къща.