Аналоговите системи за видеонаблюдение, използващи cctv камери присъстват в живота ни от десетилетия. Това са всъщност първите охранителни камери, използвани за наблюдение и защита на строго обособени стратегически обекти – най-често банки, летища и важни административни сгради.

Днес аналоговите системи продължават да се използват най-вече, защото са нискобюджетно решение за наблюдение на определен периметър. На фона на високотехнологичните цифрови и IP камери, обаче – те са с най-ниско качество на изображението. Макар, че в последните години бяха значително усъвършенствани технологиите за тяхното производство, аналоговите камери все още не могат да догонят като възможности цифровите системи от най-ново поколение. Техен единствен плюс си остава ниската цена.

Какво представляват аналоговите cctv системи за видеонаблюдение?

cctv камериПървото поколение аналогови камери се характеризират с използване на аналогово предаване на видеоизображението по телевизионните стандарти PAL или NTSC. При тях сигналът от камерите до наблюдателния монитор или записващо устройство се пренася изцяло по коаксиален кабел, като липсва всякаква възможност за увеличаване на разделителната способност, поради изискването за съвместимост с посочените телевизионни стандарти. Накратко – изображението е лошо без опция за дори минимално подобряване.

Поради ограничените им възможности, cctv камерите трябваше да се монтират на много по-близко разстояние една от друга, което допълнително усложняваше изпълнението при изграждане на системата. Към това можем да добавим дългите трасета за пренос на аналогов видеосигнал, свързани с редица проблеми и смущения в работата на охранителната система.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

За да се запазят аналоговите системи като евтина алтернатива на модерните, но и по-скъпи цифрови разработки за видеонаблюдение, бяха направени редица подобрения в тяхната работа. Това доведе до създаването на cctv камери от второ поколение, при които имаме подобрени CMOS и CCD заснемащи сензори.

Вече имаме интеграция на цифров сигнален процесор DSP в аналоговите камери, който подобрява значително качеството на изображението. Към това можем да добавим и по-малката конструкция на всички компоненти на системата, в това число и на самите камери. При аналоговите cctv системи вече се използват различни конвертори на сигнала с възможност за неговото предаване по оптичен кабел или усукана двойка. Макар и несъвършени, аналоговите cctv камери си остават евтин вариант за видеоохрана.