биометрична системаАко трябва да приемем, че има универсално решение за контрол на достъпа на достъпни цени, приложимо към всякакъв тип обекти, то това определено са биометричните терминали от ново поколение. Подложени на постоянно усъвършенстване, те стават все по-интелигентни, но в същото време много по-лесни и удобни за управление. На практика всеки един потребител може да управлява една такава система, независимо от възраст, образование и афинитет към модерните технологии.

Системи като световно известната марка BIO-Key са отличен пример за това докъде могат да стигнат иновациите при системите за сигурност. Именно тази марка патентова своя VST (Vector Segment Technology) софтуер, преминал успешно тестовете на националния институт за стандарти и технологии и получил отлични оценки за бързина и акуратност при обработка на данните.

Едни от водещите разработки при биометричните терминали използват специализиран софтуер, осигуряващ защитени потребителски траектории. Самият софтуер при тях е универсално приложим и съвместим с почти всички мобилни устройства, както и с голям брой платформи и повече от 30 скенера за пръстови отпечатъци. Една такава технология може да бъде използвана буквално във всеки обект, включително да бъде интегрирана безпроблемно към съществуващата вече система за контрол на достъпа.

Каква е причината за огромния успех на биометричните терминали, като универсално средство за контрол на достъпа?

Както в по-големите обекти с голяма концентрация на хора, така и в по-малките, като жилищни сгради, търговски обекти, складове, цехове и др. е важно да има надеждна система за контрол на достъпа, която да е едновременно максимално сигурна, достъпна като цена и лесна за управление. Е, в това отношение последните модели биометрични терминали попадат право в десятката. Те стават все по-достъпни, като цените на софтуер и при хардуер постоянно се понижават.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

На второ място можем да посочим удобния начин за идентификация – за да преминеш през охраняваната зона не е необходимо да носиш или помниш нищо. Ключове, карти, чипове, кодове – всичко това е напълно ненужно не само на потребителя, но и на системата. Да не говорим за бързината, с която става идентификацията при биометричните терминали – скенерът отчита данните за по-малко от секунда.

Друго огромно предимство на био-сканиращите заключващи системи е много по-високото ниво на сигурност. Подправянето на идентификационния ключ тук е невъзможно, както и кражбата или загубата на същия. Пръстовият отпечатък е най-сигурният метод за идентификация. Това е проверена и утвърдена технология, която не може да бъде изместена от челните места в продължение на десетилетия.

Какво е приложението на биометричните системи за контрол на достъпа днес?

Все по-широкото търсене на този род системи за контрол на достъпа доведе и до по-голямо предлагане, а с това и до драстично понижение на цените. Днес биометричните терминали варират като размер, брой функции и цени, което дава възможност да се използват безпроблемно буквално навсякъде.

Ако с появата си, този тип системи бяха достъпни само за големи обекти с обществено значение, то днес, благодарение на наличието на компактни терминали, всеки жилищен блок, кооперация и дори частен дом може да си позволи по-висока защита в съчетание с по-лесно управление на охранителната система. Времето за преминаване през охранителната зона е намалено в пъти, а възможностите за персонализация спрямо нуждите на всеки обект – безкрайни.