Сред системите за контрол на достъпа, като най-специфични изпъкват разработките, използващи биометрични данни. Към момента това е най-прецизният и ефективен метод за ограничаване достъпа на външни лица в охранявани зони. Той, също така е и най-сигурен срещу манипулации и удобен за самите потребители.

Какво е предимството на биометричните системи за контрол на достъпа?

биометрични данниНа първо място, трябва да обясним на кратко в какво се състои тяхната работа. Биометричните системи използват комбинирани методи за разпознаване на хора, на база техните индивидуални физически белези и поведенчески модел. Една охранителна система, базирана на биометриката може да извършва идентификация по няколко признака – пръстов отпечатък, ирисово сканиране, гласово разпознаване, лицеви характеристики, конструкция на дланите и т.н.

Основно предимство на този метод на разпознаване е пълната невъзможност четецът на биометрични данни да бъде заблуден или манипулиран. Всеки индивид има уникални белези, които по никакъв начин не се дублират с тези на други хора, което означава максимална надеждност на системата за контрол на достъп при осигуряване на строг режим на преминаване.

Това, с което една подобна система е ценна за самите потребители е удобството, осигурено при ползване. С този принцип на разпознаване, на потребителите вече не се налага да се притесняват за изгубени, откраднати или забравени магнитни карти, тагове, ключове и пропуски. Идентификаторът е винаги налице и преминаването може да се извърши бързо, лесно и по всяко време, стига системата да не е програмирана да пропуска само в определен часови промеждутък.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

При охраната на предприятия, системите за контрол служат и за въвеждане на работни графици и проследяване престоя на служителите на работното им място. Системата, използваща биометриката като принцип на работа дава безброй възможности не само за охрана на големи обществени обекти, но и за ефективно управление на работните процеси и потоците от хора. С внедряването на система, използваща биометрични данни се подобрява в пъти менажирането на една компания, а едва ли е нужно да споменаваме за високото ниво на сигурност, постигано с нея.