бариериИнсталират се бариери с повдигащо се рамо не само като паркинг ограничители и координатори, но и като ограждения в гранична охраняема зона преди вход на сграда. Бариерата притежава физически параметри, позволяващи възпрепятстване на превозни средства с различен товарен капацитет, изключвайки опасността от счупване при механичен сблъсък. Устойчивостта от сблъсък при висока скорост и отличната работа при външен монтаж са само част от предимствата на съоръжението, във видоизмененият им модернизиран вариант на което, трудно се откриват пропуски

Автоматизацията на бариерите с подвижно рамо определи и приложимостта им в организацията на контролно-пропускателни пунктове. Възможностите за отдалечено дистанционно управление и мониторинг, и обвързване с идентификационен терминал, обхващат почти всички изисквания на модерната система за контрол на достъпа.

Вграден реверсивен асинхронен двигател  и крайни изключватели осигуряват автоматично повдигане и спускане с плавно начало и финал – активност, която съхранява конструкцията. Времето за задвижване е параметър, зависим от дължината на рамото и един от основните критерии при избор на бариера, заедно с капацитетът работни цикли за денонощие (или час). Кои са останалите предимства, класиращи бариерите дори и пред турникетите за контролиран достъп?

Дължина и оборудване на рамото

Дългото рамо (6-12 м.) прегражда действително внушителна площ. Това качество невинаги е необходимо за организацията на сигурността при входни зони на сгради, но е предпочитана характеристика, която вдъхва сигурност. Бариерите-препятствия за просторни площи се задвижват по-бавно. Тази характеристика е подобрена за усъвършенстваните разработки на известни производители. Те упражняват двигателна функция с понижено време за повдигане до 90°.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Вграденият магнитен енкодер присъства във всяка модерна конструкция, за да локализира и омекоти сблъсъкът с препятствие, чрез обръщане посоката на движение. Детектори за засичане на обект под раменете, осигуряват безопасност за бариерата и за превозното средство.

Други ярки предимства на съвременните бариерни рамене са отличаващото се оцветяване на гредата, добавянето на светлинна сигнализация и пружинната конструкция, която осигурява дългосрочна експлоатация с интензивен трафик. Бариерата с чупещо рамо осигурява безопасно напускане на обект по време на пожар или друга аварийна ситуация.

Бариерите са устройства в сигнални цветове, които позволяват да бъдат забелязавни отдалеч. Светлоотразителните лепенки са най-често предпочитаното и най-ефективното решение за целта. Постепенно навлезе и LED сигнализацията – монтиране на мигащи светодиодни светлини по цялото рамо, които могат да се настройват в двуцветен режим, индикиращ текущият статус на съоръжението (отворен/затворен).

Освен повишена сигурност в часовете с ограничена видимост, тази окраска осигурява и привлекателен вид на бариерата. Популярните сигнални разцветки са няколко основни комбинации от два цвята. Раменете са монтирани към колоната на различна височина. Когато бариерата е повдигната, съществува минимален риск за сигурността на превозно средство под него, в ситуации като аварийно прекъсване на електрозахранването.

Предотвратяването му се постига чрез усъвършенствана редукторна система, но и с детекторни фотоклетки и гумено уплътнение в долната част на гредата. Фотоклетките отчитат присъствие на автомобил и подават сигнал до микропроцесорният блок, който поддържа гредата повдигната. Гумената “облицовка“ пък омекотява евентуален сблъсък.

Материали на корпуса

Солидният корпус е предимство, което е причина за предпочитанието към тези  ограждения. Материалът е неръждаема и защитена от корозия метална сплав с поцинковано покритие и/или полимерно-прахово боядисване. Съвременните производители използват изключително усъвършенствани технологии на изработка, а отделните компоненти са ляти.

В резултат, устройствата са с отлична функционалност в голяма температурна амплитуда, ударо- и ветроустойчиви. Актуалните модели разполагат със сертификат за водоустойчивост в различна степен. Специалистите препоръчват IP44 като минимален рейтинг за работа в открити пространства.