Автоматични бариери за управление на достъпаЕдно от ефективните средства за управление на достъпа в обществени и бизнес обекти са автоматичните паркинг бариери. Те са добре познати съоръжения, чиято задача е да ограничат придвижването на превозни средства в обособена входно-изходна точка. Съвременните продукти имат сравнително сложна конструкция и предлагат електрическо и механично управление.

Особености на конструкцията

Бариерите, срещащи се на пазара се различават по своя дизайн, функции и скорост на отваряне и затваряне. Конструкцията им обаче е стандартна, включваща корпус с вграден в него контролен блок и подвижно рамо, посредством което се блокира преминаването. Бариерата е позната на човека отдавна, като през годините са се появили голям брой модификации на дизайна. Най-разпространеният модел обаче си остава този с повдигащо се нагоре рамо.

Механичното съоръжение, задвижвано изцяло от човека почти не се среща, след като голяма част от функциите му бяха автоматизирани чрез вграждане на електронни модули в корпуса на системата. Автоматизираните модели са сравнително нова разработка, която много бързо получи всеобщо признание като най-ефективно средство за ограничаване преминаването на автомобили през контролирана зона.

Бариерата с автоматично управление днес може да се види навсякъде – на входовете на държавни институции, търговски центрове, спортни съоръжения, производствени предприятия, платени паркинги и дори в частни имоти. Защо именно те се използват за ограничаване на преминаването, а не порти например? Кои са плюсовете и минусите на бариерите? На тези въпроси ще отговорим в следващите редове.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Предимства на бариерата пред солидната дворна порта

Основно предимство на бариерите е тяхната работна скорост. За вдигане и спускане са необходими от 2 до 8 минути, в зависимост от модела и дължината на рамото. С такава бързина не могат да се похвалят дори високоскоростностите повдигащи се врати, чието приложение е много тясно.

Освен това, болшинството бариери могат да работят с изключително висок интензитет за много дълъг период от време. Както показва практиката, високата интензивност на автоматичните порти има негативен ефект върху работния им ресурс. Експлоатационният живот на портите е по-кратък, ако са подложени на същото натоварване.

Друг важен момент са ниските разходи за ремонт на бариера,в случай на повреда на рамото от преминаващ автомобил. В болшинството случаи рамото се съкращава без да се подменя. Но дори и да се стигне до подмяна на счупеното рамо, процедурата ще бъде доста по-евтина от ремонта на врата и нейната автоматика.

В случай на повреда на автоматична бариера, ръчното повдигане на нейното рамо ще изисква значително по-малко време и усилия, отколкото отварянето на която и да е метална врата. Когато се избира метод за контрол на достъпа в индустриални и административни обекти, е редно да се вземе под внимание по какъв начин ще става свободното преминаване през прохода в случай на аварии.

Не бива да забравяме, че на дворните портали с люлеещо се крило е необходимо да се осигури пространство за отваряне. За да се освободи зоната за преминаване, ще е необходимо постоянно снегопочистване в зимните месеци. Бариерата е лишена от всички тези ограничения.

Дори да е инсталирана в арка, чиято височина е по-малка от ширината на прохода, може безопасно да се блокира целия този проход, като се използва специална шарнирна стрела, която се сгъва в повдигнато положение под прав ъгъл.

И накрая, бариерата е лишена от връзка с други елементи на оградата – стълбове, оградни секции и т.н. Следователно, в случай на тяхното изместване или накланяне, автоматичната бариера запазва своята работоспособност.

Недостатъци

Време е да поговорим и за недостатъците на тези полезни механични препятствия. Основният от тях е ниската вандалоустойчивост на раменете им. За разлика от корпуса, който е направен от дебела листова ламарина, рамото е направено от алуминий, за да се намали неговото тегло. Следователно не е никак трудно да бъде умишлено или неволно повредено. Това означава, че блокираният проход остава такъв единствено за дисциплинирани и съвестни хора.

Бариери често се инсталират в допълнение към съществуващи портали, чиято задача е да блокират входа нощем, докато през деня в пиковите часове се използва бариера. Оттук следва първата и основна препоръка: бариери да се монтират в близост до вратите или поне да бъдат поставени под наблюдението на охранителни камери.

Друг недостатък е необходимостта от бетонна основа за фундамент на класическите бариери. Този вид подготовка може да се пропусне само ако съоръжението е монтирано върху много здрава основа, например многослойна асфалтобетонна настилка, както и ако е допълнително фиксирано към стълб, ограда, стена или друг стабилен неподвижен обект. Дължината на алуминиевото рамо също така не бива да надвишава 4 метра. Във всички останали случаи фундаментът е задължителен.