асансьор с чипОграничаването на достъпа до вътрешносградни пространства с цел сигурност, чрез асансьор с чип конфигурация, е сравнително модерно охранително решение, което получава все по-положителни отзиви както в обществени и бизнес сгради, така и в жилищни кооперации. Използването на асансьорната клетка от ограничен брой лица позволява висока степен на защита от нежелани посетители във всяка точка на вътрешносградни пространства. Дори и лица с оторизация за достъп до съответната сграда могат да получат ограничение за възползване от транспортното съоръжение.

Чрез софтуерно приложение и мастър чип асансьорните бутони се блокират за определени лица, които не разполагат с програмиран ключ за идентификация. Отнемането на право за достъп също е често прилагана мярка, която се осъществява чрез изтриване на уникалният идентификационен код на ключа от системата. Как изглежда конфигурацията за охрана при асансьор и кои са предимствата от влагането на средства в нея?

Отключване с чип

Заключващата конфигурация за асансьор блокира бутониерата с копчета, предназначени за избор на етаж, което представлява охранителната мярка на системата. За изграждането й се предпочита електронното заключване, като единствен възможен вариант за контролиране на голям брой хора, и за програмиране и администрация на ключовете от отдалечено разстояние.

Четящо устройство за електронни контактни или безконтактни ключове се монтира близо до асансьорната бутониера, а комуникацията с настроен на подходящата честота идентификатор, активизира бутоните за няколко минути, през които да се осъществи придвижване до конкретен етаж. След изтичане на определеният период, те се изключват от движение отново.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Четецът е изработен от неръждаем метал, изключително вандалоустойчив, неуязвим на ръжда и корозия, както и на големи температурни амплитуди, което гарантира дългосрочната му експлоатация. Той не консумира електрическа енергия, освен при отчитането на идентификатор, и позволява продължителна работа на аварийно захранване.

iButton или RFID заключване

Изборът между контактен iButton ключ и безконтактна RFID технология зависи от предпочитанията на мениджърското звено в сградата, но двете технологии осигуряват приблизително еднаква скорост и функционалност при отключване. Удобството на радиочестотните чипове от отчитане през дреха или чанта е безспорно, но то е по-предпочитано и приложимо при външни входни врати, и този факт има отношение към обвързването на входната и асансьорна система за контрол на достъп.

iButton работят с уникален 64-битов код, чието копиране е трудно дори за професионалист и е възможно единствено при кражба, защото извличането му изисква директен контакт до ключа. Съвременните технологии за криптиране на RFID чиповете, предотвратяват нежеланото им презаписване, което при безконтактните устройства е рисково, заради уязвимостта им на скимиращи прибори. Повечето от съвременните компоненти за охрана на асансьорна кабина с чип допълват сигурността чрез вградена антисканинг и електромагнитна защита.

Хронология на събитията и софтуерен контрол

Ключовете  разполагат с определена памет за събития, която съхранява всеки осъществен достъп до асансьор, в хронологична последователност. Четящото устройство, на свой ред, запаметява и неуспешните опити за влизане, което изгражда свръхзащитена система за контролиран достъп.

Контролерната платка е другото основно устройство, обикновено вградено в четеца. То се свързва със софтуерно приложение, осъществяващо програмирането, записването и изтриването, възстановяването на блокирани идентификатори, както и контролирането на цялата конфигурация. Мастър чип управлява ключовете, а компютърната програма осигурява постоянна възможност за проверяване статус на ключ, брой налични ключове с достъп до системата, както и коригиране на данни. Създадената база данни е достъпна само за администратор и е защитена от софтуерна парола.

Предимства

Асансьорната защита с чипова система предлага доказано висока степен на сигурност, която е предназначена за сгради с ежедневно преминаване на значителен човекопоток. Светлинна индикация сигнализира за текущият работен режим, което позволява лесното й използване от всеки потребител.

Тя е самостоятелна система за контролиране на достъпа, която се отличава с изключително изгодни за всеки тип бюджет цени. Монтажът и инсталацията обикновено са включени в стойността й, а изборът на охранителна фирма за проектиране на най-подходящата конфигурация, е решаващо за полезността й.