биометрични бравиЕлектронното заключване вече се използва почти повсеместно за ограничаване на достъп до входни и вътрешносградни пространства. То е изключително предпочитано заради високоскоростното си задвижване, както и дългосрочната експлоатация на всеки от компонентите от електронните ключалки и брави. Функционирането им чрез електричество или електромагнитни вълни защитава металните детайли от износващото триене. Това предимство съхранява конструкцията им задълго в отлично състояние.

Биометрични брави са още по-актуалното средство за достъп до различни зони на обекти и съоръжения, като високата им функционалност им предвещава бляскаво бъдеще. Те се задействат моментално, също както и електронните, но чрез стимулация от непроменливите и уникални биологични данни.

За момента, в България се използват отключващи механизми, задействани чрез физиологични особености – конструкция и геометрия на длан, мрежа на вени, структура на лице, конфигурация на ирис и най-често инсталираните у нас брави, задействащи се чрез пръстов отпечатък. Те се монтират предимно върху врати. Кои са основните факти в защита на биометричният ограничител на достъп?

Невъзможна кражба или презаписване на данни

биометрична браваЗа идентификационна цел се използват физиологични данни, които остават непроменени за цял живот. Дори умишленият опит за преправяне не може да измени достатъчно параметрите им. Идентификацията чрез биометрична заключваща система е триетапна.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Първоначално, оптичен сензор сканира избраните участъци от тялото. След този процес параметрите – форма и разположение на пръстови папили, честотен спектър на гласа, геометрия и рисунък на длани и вени, се изчиства от странични смущения чрез обработка.

Модерните високофункционални сензори обикновено извличат повече от един параметър (свойство) на телесен участък, за да се предотврати затрудняването при бъдещо разпознаване, което може да се провокира от различни състояния на тялото. В последният етап, процесор конфигурира събраните параметри в уникален шаблон, който се трансформира и съхранява в идентификационен код от криптиран алгоритъм от цифри, символи или изображения.

Шаблонът се съхранява заедно с много други уникални клиентски профили в добре защитена памет. Кражбата или презаписването му е невъзможно, тъй като бравата се отключва само при над 95%-на прилика със съхранявания шаблон. Проверката се извършва автоматично при всеки опит за отключване на бравата.

Самостоятелна система за контрол на достъпа

BioKey® брава с пръстов отпечатъкБиометричната брава, състояща се от сензорно устройство (скенер) за прочитане и разпознаване на биологични данни, OLED дисплей, визуализиращ датата, моментната мощност на батериите, работният режим и евентуално парола, при комбиниран контрол, и дръжка-ръкохватка, притежава всички качества, за да охранява контролно-пропускателен пункт.

Освен вградена звукова и светлинна сигнализация, тя позволява лесно свързване със сигнално-охранителна система. Тя се синхронизира и с електрическо резе, насрещник и прилежащата им антивзлом бронировка, с тенденция към допълнително укрепяване на физическата конструкция.

Бравата разполага с вградена памет. Капацитетът й е различен при всяка отделна брава, а предназначението й е съхранение на клиентските профили с телесни данни. Тя обаче съхранява и събития: всеки опит за достъп до  Командването на бравата е безжично и се извършва от софтуерна програма на десктоп компютър, както се процедира и при биометричните терминали. Събитията могат да бъдат извлечени от паметта на бравата и през USB изход.

Базата от шаблони с биологични данни могат да се допълват от администратор, който се занимава и с изтриване на данни. Всеки заключващ механизъм от този тип работи с различен брой администратори и потребители (картодържатели). Изключването на електричеството не смущава дейността на работните функции на бравата, понеже конструкцията се захранва с батерии. Освен това, механизъм за аварийно отключване се включва при ситуация на изхабяване на мощността им.

Масивна и устойчива конструкция

Биометричните брави обикновено представляват здрава и устойчива конструкция от метална сплав с хромирано покритие. Защита от механично въздействие (вандалски прояви) е съчетана с различна степен на водоустойчивост, което определя високата приложимост на тези заключващи механизми и в закрити, и в открити пространства.

Те работят безпроблемно в много широки температурни амплитуди и влажност на въздуха, а специалното метално покритие отблъсква ръждата и корозията. Якостта на корпуса се отнася и към ръкохватката, която е силно устойчива на удари, UV лъчи и химични вещества. Повечето модели от този тип брави изпълняват задълженията си с инфрачервени оптични датчици, които позволяват идеално сканиране и при пълна липса на светлина.

Сканиране за части от секундата

Биометричните брави се отличават с предимството бързина – удобство, което трудно открива достойна конкуренция. Сканирането на биологични данни и съответно разпознаването им е случва с различен интензитет при различните модели, но обичайната им скорост варира от 2 сек. до 10 милисекунди. По-високофункционалните устройства могат да идентифицират до над 100 отпечатъка, лицева география, гласови параметри, рисунък на длани и др. данни за 1 секунда.

Това, заедно с корпусната устойчивост на бравите, е едно от основните причини за монтирането им във външни входни зони на големи административни, бизнес и търговски сгради. Вътрешносградни зони на обширни предприятия също се възползват от пълната сигурност на тези устройства, заедно с възможността за пълен отчет на постъпващите в зоната лица, броят преминавания на отделно лице, както и броят опити за достъп на неоторизирани лица.

Брава с няколко вида идентифициращи устройства за достъп

Биометричният скенер, вграден в металният шилд на тези брави, често работи заедно с още едно четящо устройство за идентификация. Това е RFID, контактен четец или сензорна клавиатура за парола, а такава конструкция е предпочитана не само с цел повишена сигурност, но основно заради възможността за класификация на посетителите с право на достъп до съответният обект.

Ако биологичният скенер е достъпен за всички посетители на даден обект, чип карти, уникален PIN код или iButton ключ могат да се предоставят на ограничен брой хора, които имат право на достъп в точно определени часове. Така се създава ограничение за временни и постоянни посетители, което осигурява удобство и повече контрол върху значимите пространства в една сграда.