системи за охрана на домаЗащитата на домашният кът е основна потребност за всеки гражданин през последните десетилетия. За щастие, сферата на сигурността постоянно се обогатява с множество модерни разработки. Отличителен белег на модерните системи за охрана на дома са антивзлом бронировките и сензорните фотоклетки със способност за регистриране и известяване за всякакъв вид събития, във всяка зона на приетите за “горещи зони“ рискови точки .

Фотоклетките могат да са компонент от конфигурация за видеонаблюдение, но и да са вградени във външна врата, терминал от конфигурация за контролиран достъп и дори осветително тяло. Сигнално-охранителната техника е подчертано важен компонент от охраната, но значението й е не по-маловажно от заключващите механизми. В съвременните конфигурации бравите, насрещниците и ключалките са разнообразни, подбирани спрямо особеностите на локацията, където са инсталирани.

Днес, защитата на входна, интериорна врата или асансьорна кабина се поддържа чрез независима система за контролиран достъп, управлявана чрез софтуерно приложение от десктоп компютър или мобилно устройство. Заключващите компоненти са заменени от електронни варианти с контактно/безконтактно отключване, като всеки отделен посетител с достъп до сградата може да получи ограничение в преминаването на вътрешносградни пространства. В зависимост от типа и разположението на дома ви, охранителната система изглежда по различен начин.

1. Охрана на жилищна кооперация

Входната зона има най-голямо значение за сигурността на сграда. Жилищните кооперации са по-застрашени от вандалски набези и опити за проникване в сградата. Затова все повече сред тях са защитени с блиндирани удароустойчиви врати от метални сплави, чиято конструкция е неподатлива на счупване.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Заключващите механизми обикновено са с над 10-точково заключване, което е гаранция за пълноценна защита и сигурност от нападения. Въпреки че е най-широко използвана при входна зона на блок, вратата е удачно решение и за входни части на апартамент. Електронните заключващи механизми вече почти изцяло са заменили механичните ключалки – идентификаторът и електронният ключ осигуряват повече сигурност и контрол с уникален криптиран алгоритъм, който лесно бива изтриван и програмиран.

Видеонаблюдение се поставя около входни части, но понякога и във вътрешносградните зони от кооперация, след консултация и гласуване на живущите. Съвременният пазар предлага изключително разнообразие от камери с функции за високоскоростен и отдалечен пренос на данни, запис при 360-градусово завъртане, висока резолюция на картината и ясно изображение при намалено осветление.

Те съхраняват визуалната информация в дигитални бази данни. Модерните разработки имат опция за снимане само след детекция за движение или риск, което спестява необходимостта от продължително преглеждане на “празни” записи.

Многоабонатната видеодомофонна система е неизменна част от защитата на жилищни кооперации. Съвременните разработки предлагат аудио-визуална връзка с широкоинчов цветен дисплей, микрофон, звукова и светлинна сигнализация при активизиране.

Опция “разпознаване на посетител“ изгражда стопроцентово сигурна система за контрол на достъп. Автоматично активиращо се ярко LED осветление осветява периметъра на зрителният контакт, а най-модерните видеодомофони записват събитията чрез камера с широкоъгълен цветен обектив и сензори. Също те предлагат няколко видео панели за вътрешните пространства (апартаменти).

2. Вътрешносградна охрана на кооперация

Комбинацията от електронно заключване и устойчива врата невинаги е достатъчно сигурен отпор на евентуална външна агресия. Значението на заключващите компоненти за сигурността е огромно. Многоточковите електронни брави и електромагнитът са сред най-подходящите решения, както и съчетанието от брава и електрически насрещник. Видеокамерите често присъстват и при входна зона на апартамент, обикновено на значителна височина над и около вратата.

Дори и да не конфигурират видеонаблюдение във вътрешносградните си части, почти всички кооперации предприемат мерки за ограничаване на достъпа до асансьорната кабина. Видеодомофонните системи и електронните брави ограничават почти напълно рискът от неоторизирани посетители.

Въпреки това, при асансьорът обикновено се инсталира отделен самостоятелен контролиран достъп, състояща се от чип конфигурация, управлявана чрез дистанционен контрол от софтуерна програма. Редица посетители с достъп до кооперацията може да са ограничени в преминаването към определени етажи в сградата, а посетители без входен идентификатор изобщо не могат да се възползват от асансьорен превоз.

3. Охраняване на еднофамилна къща

Еднофамилната къща (вила) изисква повишена защита. Обикновено, тя разполага с различно по площ дворно пространство, около чиито граници се инсталира видеонаблюдение, а понякога и ултразвукова периметрова охрана.  Инфрачервените бариери откриват широко приложение в този случай. Заключването на външната портална врата е с най-голямо значение за сигурността на обекта– електронните компоненти заместват механичните, а най-подходящото място за монтиране на видеодомофонна система е именно тук.

Собствениците на къща с дворно пространство се възползват от еднопостов видеодомофон с микрофон, цветен монитор, осветление и камера. Подходящ избор е устройството, автоматично управляващо механизмът за заключване на входна врата. Някои граждани предпочитат да обвържат отключването на портални и гаражни врати, чрез задействане от един компонент. Обвързването със заключващата система изгражда идеална система за контрол на достъп.

Входната врата на самата еднофамилна къща обикновено е защитена от електронни заключващи механизми, и конфигурация за видеонаблюдение. Прозорците са точката, през която най-често се осъществява нежелано проникване в определена територия, така че антивзлом обковът и записващите устройства вече се забелязват във визията на всяка къща или вила.