Стенни комуникационни шкафове19-инчовите комуникационни шкафове представляват стандартизиран система за монтиране на устройствата в телекомуникационни и сървърни инсталации. Предвид факта, че е стандартизирана, системата ви позволява да инсталирате оборудване на даден производител в шкаф на съвсем друг доставчик на апаратура. В момента се предлагат три варианта, които се различават по разстоянието между релсите: 10, 19 и 21 инча.

Защо 19-инчовият модел е приет за стандарт?

Системата с 19 ”комуникационни шкафове е най-популярната, използвана в повечето инсталации, поради което заслужава именно на нея да обърнем малко повече внимание. Защо точно 19-инчовият е най-популярният, а не 10 и 21-инчовите варианти? Отговорът е съвсем прост:

Въпросното разстояние води по популярност, защото повечето мрежови устройства, включително сървъри, се доставят в 19 ”корпуси. 21-инчовият размер се използва почти само за телекомуникационна апаратура от операторски клас, а 10-инчовият от малки комутатори в домашните системи. Оказва се, че популярният 19 ”формат е просто единственият универсален размер.

Ето защо гамата кутии с релси с такова разстояние е най-всеобхватна. Започва от малки монтирани в стената 4U дизайни и завършва с огромни 47U модели. Самата гама с такъв размер е доста обширна и продуктите на различните марки се различават по множество параметри. Включително има такива, които се предлагат от съвсем малък брой производители.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Капацитет на вместимост

Стойността U, съставяща името на всеки комуникационен шкаф, се отнася до опцията за инсталиране на апаратура с определена (обща) височина. Всеки компонент на шкафа (устройство, панел и дори кабелен органайзер) е маркиран с неговата височина, дадена в U единици.

Те обикновено са пълни единици (1U, 2U, 4U), но понякога могат да бъдат 0,5 U за панелите за свързване. Едно U се равнява на 1 ¾ инча (4.445 см), но то не е от съществено значение, предвид факта, че стойността е стандартизирана: U просто означава „Unit“ – единица.

Височина х Широчина х Дълбочина – общи размери

Габаритните размери ни информират за външните размери на шкафовете, тоест какво е минималното пространство, което ще заемат в помещението. Очевидно е, че шкафът не бива да се бута към стената чрез сила, понеже трябва да му се осигури подходяща вентилация.

Редно е също да отбележим, че общата дълбочина не означава максималната дълбочина на оборудването, което можем да инсталираме. Това е често срещана грешка, допускана от начинаещи инсталатори и администратори. Инсталационното пространство в шкафа е адекватно по-малко – релсите са правилно преместени, както отпред, така и отзад, за да ви позволят да прокарате кабелите, както и за лесно отваряне и затваряне на вратата. Дълбочината на монтажа може да бъде намерена в спецификациите на конкретния продукт.

Окачени или стоящи съоръжения?

Обикновено най-малките комуникационни шкафове (4–22U) са проектирани за стенен монтаж, докато стоящите на пода модели са между 18 и 47U. Свободно стоящите имат транспортни колела и изравняващи крачета, а монтиращите се на стена разполагат със специална закачалка, посредством която се укрепват.

Продуктовата ни гама е уникална, защото ние предлагаме стенно монтиращи се съоръжения от 9U и 12U. На практика те са стенни с възможност за добавяне на колела или крака, което ще ви позволи да поставите шкафовете, например под бюро и в ниски ниши. Шкафът за сървъри се доставя под формата на стенна система, а комплектът колела и крачета се предлага като аксесоар.

Стенните формати са снабдени само с предна врата. Тяхната задна повърхност е притисната към стената, така че е затворена от неподвижен метален капак. Подовите варианти са снабдени с предни и задни врати. Те се предлагат в следните комплекти:

  • Стъклена предна врата + изцяло стоманена задна
  • Перфорирана еднокрилна предна врата и двукрила задна

Товароносимост

Този параметър ни казва общото тегло на оборудването, което може да се монтира в даден модел шкаф. Трябва да отбележим, че параметърът се отнася до оборудване, монтирано към релсите на шкафа в четири точки. Тежкото оборудване, например UPS или сървъри, не може да се монтира в две точки, понеже такова натоварване не се вписва в дизайна на шкафа.

Ако няма оригинални монтажни релси, трябва да се закупят универсални поддържащи релси за тежко оборудване. Когато инсталирате устройства, основното правило е  тежките да се монтират ниско (това се отнася особено за UPS), така че центърът на тежестта да е колкото е възможно по-ниско. Това значително подобрява стабилността, когато шкафът е валцуван, както и по време на поддръжка, налагаща изваждане на всяко едно устройство.

Кой тип за кое приложение е подходящ?

Комуникационният шкаф трябва да бъде избран преди всичко на база капацитета му, отчетен в U, включително резерва и дълбочината на монтажа. Друг важен момент е изискването да се осигури адекватна вентилация за инсталираните устройства. Ако шкафът не се намира в специално обособена стая, може би ще бъде уместно да се осигури поне основна защита от прах.

В практиката стенните комуникационни шкафове се използват за системи за видеонаблюдение, малки мрежи и междинни точки при кабелна дистрибуция. Подово стоящи до 800 мм се използват в качеството на съоръжения, които концентрират окабеляването в централни или междинни точки. Обикновено шкафовете от този тип са снабдени с остъклени предни врати.

Подови съоръжения с дълбочина до 1000–1200 мм се използват като сървърни шкафове в сървърни помещения и центрове за данни. Те обикновено имат перфорирана врата, за да осигурят подходяща вентилация на сървърите.