Взривообезопасени IP камериВзривобезопасността е едно от основните изисквания на клиентите при оборудване на опасни промишлени помещения и съоръжения със системи за видеонаблюдение. Камерите трябва не само да предават висококачествено изображение и данни от охранявания обект, но и да отговарят на най-строгите правила за безопасност, за да не бъдат източник на потенциална заплаха и в резултат на това причина за взрив и други сериозни инциденти.

Особено внимание трябва да се обърне на работоспособността на електрическото оборудване в различни климатични условия и агресивна индустриална среда. Такива могат да бъдат обекти, работещи при изключително високи и ниски температури, с високо налягане, опасни химични съединения и др.

Какво може да причини експлозия и как камерите запазват своята работоспособност?

За стабилна и надеждна работа в такива съоръжения, системите за видеонаблюдение трябва да отговарят на редица специализирани изисквания. Основният принцип на взривозащитеното оборудване е да се предпазят продуктите от горене вътре в защитения корпус в случай на неизправност, вследствие на искри, пламъци и дори експлозия, за да се предотврати тяхното разпространение в околната среда на рисковото промишлено съоръжение .

Причина за експлозия могат да бъдат:

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА
ВИ ПРЕДЛОЖИМ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ
  • Взривоопасни вещества (запалими материали);
  • Газове, поддържащи горенето (кислород, водород, газообразни въглеводороди и т.н.);
  • Искри или източници на огън.

Сред най-добрите продукти на пазара са взривозащитените IP камери на HIKVISION.Те имат специфична конструкция, на която си струва да обърнем специално внимание. Основна тяхна отличителна черта е взривоустойчивият корпус, вътре в който има цилиндрична огнеупорна връзка.

Тази връзка, заедно с адхезивния уплътнителен фланец, предотвратява разпространението на пламъци, продукти от горенето и експлозивни газове от камерата в случай на извънредна ситуация. Камерите на китайския бранд са изработени от висококачествена неръждаема стомана 304 / 316L.

Дебелината на стената е повече от 3,5 мм, а в конструкцията на корпуса няма външни свързващи участъци (шевове), което значително увеличава нейната надеждност. Всички елементи на камерата са тествани с помощта на софтуерния пакет ANSYS – корпусът може да издържи 1,5 пъти налягането на вътрешен взрив, без от това да възникне пламък или деформация след инцидента.

Взривозащитените видеокамери на марката са сертифицирани в съответствие с международния стандарт IECEx и европейската директива ATEX . Тези документи описват изискванията към различни устройства и тяхната работа във взривоопасна среда.

През април 2019 г. компанията получи подобни сертификати за съответствие с изискванията на Техническия регламент на Митническия съюз (EAC) TR CU 012/2011 „За безопасността на оборудването за работа във взривоопасна среда”.

Продуктите имат маркировка за взривозащита: 1Ex d IIC T6 Gb X и Ex tb IIIC T80˚C Db X. В зависимост от държавата и региона се прилагат различни сертификати за инсталиране на взривозащитено оборудване китайския бранд.

Сертифицираните продукти на Hikvision включват DS-2TD2466T-25X термична IP камера с неохлаждаем микроболометров сензор. Този модел осигурява интелигентен видео анализ, който значително подобрява контрола над периметъра и с висока точност засича присъствието на човек или превозно средство на разстояние до 250 / 750м.

Камерите са способни да откриват обект както при нулева светлина, така и в условия на дим, мъгла и дъжд. Те са идеални за обекти с присъствие на експлозивни вещества – функцията за динамично откриване на източници на огън в 10 точки ви позволява да идентифицирате и предотвратите потенциална заплаха навреме.

Освен това устройствата могат да се интегрират в системите за сигурност на производствени предприятия, да повишат ефективността на патрулирането и откриването и да предотвратяват горски пожари.

Подобно на термовизионната камера, ротационната платформа Hikvision, сертифицирана за съответствие с изискванията на TR CU, се използва активно за охрана на гранични зони и брегови линии. Устройството е в състояние да осигури безупречно зрително поле с 36-кратно оптично увеличение, диапазон на завъртане на 360 ° и наклон от + 90 ° до -90 °.  Платформата е оптимално подходяща за наблюдение на писти за излитане на самолети и контрол на трафика.

Hikvision DS-2DF6223-CX (W) е устойчива на експлозия PTZ 2-мегапикселова IP камера за видеонаблюдение. Тя е адаптирана да работи в тежки условия. Има прахоустойчив корпус от неръждаема стомана SUS304L  и издържа на дългосрочно потапяне във вода съгласно стандарт IP68.

Устройството има 23x оптика и е оборудвано с високочувствителна (0,002 lux) матрица, която създава цветно изображение при слаба светлина. Взривозащитените IP камери са оборудвани с корпус от неръждаема стомана IP68 и високоефективна хардуерна платформа, която може да осигури непрекъсната работа в екстремни условия.

Това прави възможно създаването на система за сигурност, базирана на тях за петролни и минни предприятия, пристанища и химически индустриални съоръжения. Специалистите от експертната организация “PromMash Test”, придружаващи процедурата за сертифициране, помагат за успешното провеждане на тестовете. Руски експерти извършват одит на място в производствената база на Hikvision в Китай.